Verschillen soorten matrassen

Bij beddenspeciaalzaak Q-Bed weten we hoe belangrijk het is om je perfecte matras te vinden, we brengen tenslotte een derde van ons leven in bed door. Of u nu op zoek bent naar pocketvering of traagschuim, traditionele bonell- of latex matrassen, wij hebben een breed assortiment van luxueuze matrassen om een goede nachtrust te garanderen. Als het om matrassen gaat, is het niet zo dat één stijl voor iedereen geschikt is. Er zijn verschillende manieren waarop u uw matras op maat kunt maken. U kunt filteren, afhankelijk van het type matras dat u zoekt, uw comfortvoorkeuren en de grootte van uw gewenste matras. Blader online door onze selectie matrassen of lees verder voor meer informatie over de verscheidenheid aan beschikbare matrassen.

Elke comfortklasse heeft zijn voordelen​​​

Elk type matras varieert ook in comfortklasse, van zacht tot zeer stevig. Elke comfortklasse heeft zijn voordelen, en de juiste keuze is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, maar ook van je favoriete slaaphouding. Medium matrassen zijn het beste voor degenen die op hun zij slapen. Dit komt omdat een medium matras de beste matras is voor demping en zijliggers de meest kwetsbare drukpunten hebben, bijvoorbeeld hun heupen. Stevige matrassen worden aanbevolen aan degenen die op hun rug slapen. Dit komt omdat ze de meeste ondersteuning bieden van alle matrassen en het is erg belangrijk dat de wervelkolom zijn natuurlijke uitlijning behoudt.

De verschillende matras soorten​​

Jouw goede nachtrust begint bij een goed matras. De zoektocht naar het voor jou geschikte matras kan echter een hele opgave zijn. Allerlei vragen drijven boven. Er zijn ook zoveel verschillende soorten met minstens zoveel verschillende soorten eigenschappen. Een matras is een zeer persoonlijke aanschaf. Je lichaamsgewicht, lengte, voorkeur voor warmte of kou, je slaaphouding. Het zijn allemaal factoren die bepalen welk matras het beste bij jou past.

Bonellvering​​ matrassen​

Een Bonellvering matras bestaat uit veren die door één spiraaldraad met elkaar verbonden zijn. De matrassen zijn voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Over het algemeen zijn bonellvering matrassen goedkoper. De ondersteuning is minder goed dan bij andere matrassen. Daarentegen is de ventilatie, afhankelijk van het type afdeklaag, vaak wel uitstekend.

Koudschuim​​ matrassen

Een koudschuim matras bestaat volledig uit veerkrachtig schuim. Aan het schuim wordt een zogenoemde HR-waarde (High Resilience) gekoppeld. Hoe hoger deze waarde hoe meer schuim er verwerkt is in een matras. Hierdoor wordt het veerkrachtiger en wordt de levensduur aanzienlijk verhoogd. Dankzij de veerkrachtigheid van het schuim ontstaat er nooit kuilvorming. Het zorgt tevens voor een goede ondersteuning. Ook op de plekken waar dat het meest nodig is, zoals bij de heupen. Het schuim geeft namelijk meer tegendruk wanneer er harder op wordt gedrukt. Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur. Hierdoor ventileert het matras zeer goed. Daarnaast heeft het een uitstekende vochtregulatie.

Pocketvering​​​​ matrassen​

Een pocketvering matras bestaat uit veren die allemaal los van elkaar verpakt zijn, in zogenoemde zakjes (pockets). Op deze manier kan elke veer afzonderlijk van elkaar bewegen en reageren op het gewicht van het lichaam. Daarnaast bestaan veel pocketvering matrassen uit 5, 7 of 9 zones. Elke zone heeft een bepaalde hardheid, zodat het aansluit of specifieke lichaamsdelen. De schouder- en heupzone zijn bijvoorbeeld voorzien van veren die minder tegendruk geven. Pocketvering matrassen zijn voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn: polyether, koudschuim, traagschuim en latex. Elke afdeklaag heeft andere eigenschappen. Een pocketvering matras biedt dus een geleidelijke ondersteuning en in combinatie met een afdeklaag kun je jouw ligcomfort bepalen.

Latex en talalay matrassen

Een Latex matras is soepel, zacht en rekbaar. Ze kenmerken zich door een hoge puntelasticiteit, waardoor ze zich vormen naar het lichaam. Daarnaast zijn latexmatrassen antiallergisch. Latex is namelijk van nature antibacterieel en weert schimmel en huisstofmijt. Latexmatrassen houden warmte langer vast. Daarnaast hebben ze een minder goede ventilatie dan bijvoorbeeld koudschuim matrassen. Dat komt omdat latex geen goede open celstructuur heeft. Dat is echter anders bij talalay latexmatrassen. Deze matrassen hebben juist wel een open celstructuur, waardoor ze goed ventileren. Daarnaast reguleren ze de warmte beter dan gewone latexmatrassen. Aan latex wordt een waarde gekoppeld, namelijk het soortelijk gewicht (SG). Hoe hoger de waarde, hoe meer latex er in het matras verwerkt is. Dit komt op zijn beurt weer ten goede aan de duurzaamheid en veerkracht.

Traagschuim matrassen​

Een traagschuim matras dankt zijn naam aan de langzame reactie van schuim. Wanneer je het matras indrukt komt het langzaam weer omhoog. Op deze manier vult het de contouren op en werkt het druk verlagend. Het lichaamsgewicht wordt zo verdeeld over een grotere oppervlakte. Traagschuim matrassen liggen wat zachter en kunnen warm aanvoelen. Het reageert namelijk op lichaams temperatuur. Door deze warmte en het lichaamsgewicht vormt het matras zich naar het lichaam. Dit type is geschikt voor mensen die wat zachter willen slapen of lichamelijk klachten ondervinden. De kern van een traagschuim matras bestaat uit pocketvering of koudschuim. Dat komt omdat de kern ondersteunend moet zijn. Andere benamingen voor traagschuim zijn NASA en visco.

Verschillende matrassen bekijken in onze showroom

Heeft u vragen over de verschillende soorten van matrassen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen al uw vragen beantwoorden. Bent u benieuwd hoe onze matrassen er in real-life uitzien? Breng dan een bezoekje aan onze showroom. Hier kunt u de gehele collectie niet alleen bekijken, maar uiteraard ook even testen.