De voordelen van voldoende slaap krijgen

De voordelen van voldoende slaap krijgen

We brengen bijna een derde van ons leven slapend door. Dit is een groot deel van ons leven en het is een tijd waarin ons lichaam kan rusten, opladen en herstellen. Het wordt aanbevolen dat volwassenen tussen de zeven en acht uur per nacht slapen. Veel mensen slapen echter minder dan zes uur per nacht.

Voldoende slaap is zeer gunstig voor uw gezondheid. Het kan je immuunsysteem versterken en zelfs de hersenfunctie verbeteren. Als u niet de juiste hoeveelheid slaap krijgt, kunnen er een aantal problemen optreden. Deze problemen variëren van fysiek tot mentaal en kunnen zelfs levensbedreigend zijn.

Maak je geen zorgen. Wij zijn hier om te helpen. We hebben de informatie die je nodig hebt over de voordelen van een gezonde slaap en de nadelen van slaaptekort. We geven je zelfs enkele tips om zo goed mogelijk te slapen!

Voldoende slaap is goed voor je hart

Ten eerste kan slaapgebrek ernstig gevaarlijk zijn voor uw hart. Als u minder dan zes uur slaapt per nacht, kunt u uw risico op een hartaanval, beroerte en coronaire hartziekte verhogen.

Er is een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek gedaan naar de invloed van een gebrek aan slaap op het hart. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat onvoldoende slaap de risicofactoren voor hartaandoeningen verhoogt. Deze risicofactoren zijn onder meer hypertensie, insulineresistentie en een toename van C-reactief proteïne.

Bovendien kunnen ademhalingsaandoeningen zoals slaapapneu bijzonder gevaarlijk zijn voor uw hart. Slaapapneu is een aandoening waarbij een persoon stopt met ademen tijdens het slapen. Wanneer dit gebeurt, veroorzaakt het een verhoging van de bloeddruk en hartslag, waardoor het cardiovasculaire systeem onder druk komt te staan.

Of je nu een slaapstoornis hebt of gewoon geen tijd hebt om te slapen, het kan een zware tol van je hart eisen.

Gewichtstoename en gebrek aan slaap

Als u niet genoeg slaapt, kunt u ook zien dat uw eigen gewicht toeneemt. Waarom gebeurt dit precies?

Ten eerste, als je niet genoeg slaap krijgt, verandert de hormoonproductie van je lichaam. Onder normale omstandigheden produceert een persoon het hormoon leptine. Dit vermindert eigenlijk je honger.

Als u echter het aanbevolen aantal uren niet slaapt, produceert u minder leptine en produceert u meer van het hormoon ghreline. Ghreline wordt aangemaakt in de maag en stimuleert je hongergevoel. Bovendien is deze honger vaak gericht op gemakkelijke, calorierijke voedingsmiddelen zoals snoep en fastfood met veel zetmeel, koolhydraten en zout.

Hierdoor wordt slaaptekort vaak geassocieerd met gewichtstoename. Bovendien ervaren de meeste mensen een dip in hun metabolisme wanneer ze langere uren wakker zijn. Er zijn ook aanwijzingen dat een gebrek aan slaap het nog moeilijker kan maken om af te vallen.

Als je een gezond gewicht wilt behouden, zorg er dan voor dat je prioriteit geeft aan je slaap.

Een betere nachtrust krijgen

Je ziet de gevaren van niet genoeg slaap krijgen. Dus, hoe kunt u ervoor zorgen dat u daadwerkelijk de aanbevolen zeven tot acht uur slaap krijgt? Hier zijn enkele handige strategieën om goed te slapen:

  • Probeer op een fatsoenlijk uur naar bed te gaan, wat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan is. Drukke mensen moeten zich aan een schema houden voor wanneer ze stoppen met werken, hoe laat ze naar bed gaan en hoe laat ze elke dag wakker worden. Over het algemeen moet iedereen elke dag van de week, ook in het weekend, op hetzelfde tijdstip gaan slapen en wakker worden. Dit helpt je lichaam te trainen om elke nacht op hetzelfde tijdstip in slaap te vallen, wat je kansen op een volledige nachtrust kan vergroten.
  • Zorg ervoor dat uw slaapkamer alleen wordt gebruikt om te slapen, houd uw slaapkamer vrij van televisies, computers, smartphones en andere apparaten. Het licht dat door deze apparaten wordt uitgestraald, kan uw melatonineproductie verstoren, waardoor mensen zich niet kunnen ontspannen.
  • Zorg ervoor dat u een matras heeft die aan uw specifieke behoeften voldoet. De beste matras voor zijslapers is een zachtere matras, maar degenen die de beste matras voor rugslapers nodig hebben, moeten op zoek naar een middelharde matras. Degenen die de beste matras voor buikslapers nodig hebben, moeten op zoek naar iets stevigers.
  • U moet goed in de gaten houden wat u ’s avonds eet en drinkt en ervoor zorgen dat u minimaal drie uur voor het slapengaan dineert. Als u een alcoholische drank gaat drinken, houd u dan ook aan hetzelfde schema. Wees voorzichtig, want alcohol lijkt misschien alsof het je helpt te slapen, maar dat is het echt niet. Alcohol kan je tijd in de REM-slaap belemmeren en ervoor zorgen dat je de hele nacht naar het toilet moet.
  • Geen cafeïne voor het slapengaan Cafeïne is een andere reden tot bezorgdheid, omdat die kop koffie je misschien helpt de dag door te komen, maar een kopje te laat drinken kan ernstige gevolgen hebben voor je slaap. Als je koffie of frisdrank gaat drinken, zorg er dan voor dat het niet vier tot zes uur voor het slapengaan is.
  • Oefen zelfzorg, want het instellen van een routine voor het slapengaan kan het veel gemakkelijker maken om de hele nacht door te slapen. Dit kan inhouden dat je een uur voor het slapengaan een warm bad neemt, en mensen zouden ook moeten overwegen om 30 minuten per dag te bewegen, omdat ook is aangetoond dat dit een positieve invloed heeft op de slaapkwaliteit.
  • Mensen die snurken, moeten een arts raadplegen, omdat overmatig snurken een teken kan zijn van slaapapneu, een veel voorkomende slaapstoornis. Mensen met slaapapneu denken misschien dat ze de hele nacht doorslapen, maar door hun belemmerde ademhaling kunnen ze niet echt rusten. Slaapapneu kan ook het risico op hartaandoeningen en andere aandoeningen verhogen. Als u tekenen van slaapapneu vertoont, is het de moeite waard om dit door een medische professional te laten onderzoeken.

Als bovengenoemde adviezen in gedachten houdt, zou je in een mum van tijd een goede nachtrust moeten hebben. Wees voorzichtig met alcohol en cafeïne, houd je aan een schema en houd je slaapkamer donker en vrij van technologie. En onthoud … slapen is niet iets om op te bezuinigen!