Veelvoorkomende redenen waarom mensen midden in de nacht wakker worden

Veelvoorkomende redenen waarom mensen midden in de nacht wakker worden

Midden in de nacht wakker worden is erg vervelend. Onderzoek laat zien dat een onderbroken slaap het geheugen en de cognitieve vermogens van een persoon kan beïnvloeden, om nog maar te zwijgen van het feit dat we de volgende dag allemaal chagrijnig worden. Deze situatie kan frustrerend zijn, maar zal waarschijnlijk niet veranderen tenzij slapers de oorzaak (oorzaken) van hun nachtelijke wakker worden kunnen identificeren en stappen ondernemen om dit aan te pakken. Dus waarom worden mensen midden in de nacht wakker? Hier zijn een paar mogelijke redenen.

Het lichaam raakt oververhit

De lichaamstemperatuur verandert terwijl we slapen. Tijdens de REM-slaap schakelt ons lichaam de temperatuur regulerende cellen in onze hersenen uit, zodat de temperatuur van de slaapkamer (warm of heet) onze lichaamstemperatuur kan bepalen. Mensen die regelmatig met oververhitting wakker worden, moeten proberen onder lichtere dekens te slapen, een raam op een kier te zetten en/of een ventilator te gebruiken.

Stress over werk of werk gerelateerde zaken

Uit een recent onderzoek onder 2.800 werknemers bleek dat maar liefst 44 procent van hen “enigszins vaak” of “heel vaak” slaapproblemen heeft omdat ze zich zorgen maken over hun werk. Mensen die regelmatig wakker worden vanwege stress op het werk, erkennen misschien dat het tijd kan zijn om iemand in vertrouwen te nemen over hun stress en op zoek te gaan naar productieve manieren om de situatie op te lossen.

Je hebt dorst en moet drinken

Dorstig wakker worden betekent meestal dat we uitgedroogd zijn. En als we uitgedroogd zijn, wordt ons lichaam eerder dorstig wakker. Slapers moeten proberen wat water te drinken voordat ze naar bed gaan, en een vol glas op het nachtkastje zetten voor het geval ze uitgedroogd wakker worden. (Op deze manier hoeven ze hun slaap niet nog meer te verstoren door midden in de nacht naar de keuken te lopen.) Als dit heel vaak gebeurt, is het misschien de moeite waard om een ​​arts te raadplegen.

Wakker worden door een nachtmerrie

Slechte dromen komen vaak voor – ongeveer 80 tot 90 procent van de mensen zal ze ooit ervaren – maar dat maakt ze niet prettiger. Het is normaal om wakker te worden na een nachtmerrie, en dat kan de slaap beïnvloeden. Mensen die regelmatig wakker worden vanwege nachtmerries en daarna moeite hebben om te slapen, moeten een slaapdagboek gaan bijhouden om te zien of ze patronen kunnen herkennen die mogelijk bijdragen aan hun nachtmerries. Het kan ook nuttig zijn om ontspanningstechnieken te leren (zoals meditatie) of om een ​​gediplomeerde therapeut te raadplegen.