Moe wakker worden

Moe wakker worden? Dit is wat je er aan kan doen!

Vind je het lastig om vroeg op te staan en heb je nooit het gevoel dat je uitgerust wakker wordt? En druk je als gevolg ook nog eens te vaak op de snooze button? Dat je vermoeid wakker wordt kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om het op te lossen! Lees vooral verder als je wil weten wat dat dan is.

Waarom je mogelijk vermoeid wakker wordt

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij ‘s ochtends nog moe wakker wordt. Hieronder de mogelijke redenen:

  • Je krijgt niet genoeg (diepe) slaap. Wil je uitgerust wakker worden, dan is het belangrijk dat je niet alleen voldoende slaap krijgt, maar ook dat de kwaliteit goed is. Tijdens het slapen kom je in verschillende fases: inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en REM slaap. Slaap je gedurende de nacht te licht, dan zal je sneller merken dat je moe wakker wordt. Voor een optimaal herstel zijn namelijk de laatste 2 fases erg belangrijk!
  • Je slaapomgeving is niet optimaal. De omgeving waarin je slaapt is erg bepalend voor je nachtrust. Zo kan het te licht zijn in je kamer of juist te donker. Het kan te warm zijn, maar ook te koud. Of misschien is je matras wel aan vervanging toe. Allemaal zaken die ervoor kunnen zorgen dat jij niet uitgerust wakker wordt.
  • Je kan je ‘s avonds niet ontspannen. Ervaar je veel stress? Heb je teveel aan je hoofd? En lig je voordat je gaat slapen urenlang te piekeren? Ook stress kan je nachtrust negatief beïnvloeden en ervoor zorgen dat je moe wakker wordt.
  • Je hebt een slaapstoornis. Heb je er al een lange tijd last van dat je niet goed slaapt en moe wakker wordt? En heb je al verschillende dingen geprobeerd om dit te verbeteren? Het is ook mogelijk dat je een slaapstoornis hebt. In dat geval raden wij je aan om contact op te nemen met je huisarts!

5 Tips om de slaapkwaliteit te verbeteren

Om ervoor te zorgen dat je voortaan uitgerust wakker kan worden, zijn er een aantal dingen die je kan doen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren! 

Tip! Lees ook onze blogpost met nog meer slaaptips

1. Zorg voor een vast slaapritme

Probeer om elke dag op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Heb je een onregelmatig slaapritme, dan kan je biologische klok in de war raken, wat ervoor zorgt dat je juist minder goed slaapt. Juist door een vast ritme aan te houden zal je na een tijdje merken dat je makkelijker in slaap valt en minder moe wakker wordt. 

2. Voorkom dat je gaat snoozen

Wordt je ‘s ochtend wakker, maar ben je nog moe? Dan lijkt het heel aantrekkelijk om nog even op de snooze knop van je wekker te drukken. Toch kan je dit beter niet doen. Snoozen verstoort namelijk het natuurlijk wakker worden proces, omdat je midden in je slaapcyclus wakker wordt gemaakt. Het resultaat: je voelt je juist nog minder uitgerust. 

3. Creëer een fijne avond routine

De tijd voordat je gaat slapen, is best wel bepalend voor je nachtrust. Met een fijne avond routine kan je er dus voor zorgen dat je beter kan slapen. Eet bijvoorbeeld geen zware maaltijden, dim het licht en probeer je te ontspannen door een boek te lezen. Ontdek wat voor jou werkt.

4. Houd bij hoe je nachtrust was

Heb je al verschillende dingen geprobeerd, maar heb je nog steeds te veel dagen dat je moe wakker wordt? Houd dan eens een slaapdagboek bij. Hierin schrijf hoe je hebt geslapen, maar ook wat je op een dag hebt gedaan. Zo kom je er sneller achter wat er misschien voor zorgt dat jij ‘s ochtends moe wakker wordt.

5. Zorg voor genoeg beweging

Is je lichaam niet moe? Dan wordt het moeilijker om in slaap te vallen. Zorg dus voor genoeg beweging, zodat je lichaam er ook klaar voor is om te gaan slapen. Daarnaast zorgt sporten/bewegen er ook voor dat je meer tijd doorbrengt in diepe slaap, wat positief is voor de kwaliteit van je slaap. Let op! Sport niet te intensief kort voordat je gaat slapen. Dat zorgt er juist voor dat je minder goed slaapt. 

Toch moe wakker worden? Probeer dan eens dit!

Word je al een langere tijd moe wakker, dan zal je dit waarschijnlijk niet van vandaag op morgen veranderen. Verandering kost tijd, dus wat kan je nog meer doen als je weer eens moe wakker wordt? Hieronder een aantal handige tips! 

  • Begin de dag met daglicht. Licht zorgt ervoor dat je makkelijker wakker wordt. Doe dus meteen de gordijnen open of ga een frisse neus halen.
  • Begin de dag actief. Door te bewegen, geef je aan je lichaam een signaal dat het wakker moet worden. Je kan bijvoorbeeld een rondje gaan wandelen, maar wat stretch oefeningen of een korte workout helpen ook.
  • Begin de dag met een glas water. Veel mensen hebben ‘s ochtends weinig energie. De reden: tijdens het slapen heb je veel vocht verloren. Drink meteen na het opstaan een glas water en je voelt je meteen energieker!

Ook elke ochtend uitgerust wakker worden? Probeer eens de tips uit deze blogpost of kom langs in onze beddenspeciaalzaak voor slaapadvies op maat!