Slaaptips

Slaaptips: in 3 stappen een betere nachtrust

Onze simpele slaaptips voor een betere nachtrust

In onze winkel ontvangen wij vaak mensen die graag beter willen slapen. Aan de hand van een slaaptest adviseren wij dan welk bed, kussen en matras het beste bij de slaaphouding van onze klant past. Maar ook zonder een nieuw bed kan je werken aan een beter slaapritme. Begin bijvoorbeeld met onze slaaptips!

Waarom goed slapen zo belangrijk is

Wij kennen het allemaal. Je hebt niet goed geslapen en bent dus niet vooruit te branden. Gelukkig kunnen wij één nachtje met minder slaap wel aan. Maar als het te lang aanhoudt, is het belangrijk om stappen te ondernemen.

Slecht slapen is namelijk niet alleen van invloed op je concentratie en humeur, maar ook op je gezondheid voor de lange termijn.

Zorg er dus voor dat je de slaap krijgt die je nodig hebt!

Hoeveel slaap heb dan ik nodig?

Hoeveel uren slaap iemand nodig heeft, verschilt per persoon. Maar over het algemeen hebben de meeste volwassenen zo’n 7-8 uur nodig.

Slaap zeker niet minder dan 6 uur, want je lichaam heeft minimaal 6 uur nodig om volledig te herstellen.

Te lang slapen is bovendien ook niet voordelig. Dat kan er namelijk voor zorgen dat jij je juist extra moe voelt de hele dag.

Onze tips om beter te slapen

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om beter te slapen. Om je stap voor stap te kunnen helpen, hebben wij de slaaptips in 3 categorieën verdeeld:

● Tips voor de slaapkamer
● Tips voor een beter slaapritme
● En wat je vooral niet moet doen

Beter slapen? Begin bij je slaapkamer!

De slaapkamer is dé plek in je huis waar je tot rust kan komen. Maar deze rust komt niet vanzelf. Zijn er te veel afleidingen in je slaapkamer, dan kan dit je nachtrust negatief beïnvloeden.

Hoe zorg je er dan wel voor dat je slaapkamer je slaap positief beïnvloedt?

Tip 1 – Zorg ervoor dat je kamer koel én donker is

De ideale temperatuur in de slaapkamer is tussen de 16 en 21 ° C. Is het te warm in je slaapkamer, dan bestaat de kans dat je minder goed slaapt. Laat de verwarming uit en doe het raam een stukje open als het te warm wordt.

Ook goede gordijnen zijn een aanwinst voor de slaapkamer. Is het niet donker in de slaapkamer, dan kom je moeilijker in slaap.

Tip 2 – Een goed kussen of matras kan wonderen doen

In het ene bed slaap je beter, dan het andere bed. Is je matras te hard of je kussen te plat, dan kan dit een goede nachtrust in de weg staan. Kies dan ook niet zomaar het eerste de beste kussen of matras, maar verdiep je in wat het beste bij jouw voorkeuren en slaaphouding past.

Kom langs voor een slaaptest

Wil je weten welke bedbodem past bij jouw slaaphouding? Met een slaaptest meten wij precies welk slaapsysteem het beste bij jouw lichaamsprofiel past!

Afspraak maken

Tip 3 – Ruim de slaapkamer eens goed op

De snelste manier om meer rust in de slaapkamer te krijgen, is door deze eens goed op te ruimen:

● Verzamel alle losse spullen en geef ze een nieuw plekje. Bijvoorbeeld in een doos of lade.

● Laat kleren niet op de grond of op je bed slingeren. Berg schone kleren op in de kast en doe vieze kleren altijd in de wasmand.

● Berg geen spullen op in je slaapkamer, die je niet in de slaapkamer nodig hebt. Probeer een andere plek te vinden of berg de spullen op in dozen onder je bed.

Gebruik je slaapkamer ook echt als slaapkamer en niet voor allerlei andere dingen, zoals werk of hobby.

Onze tips voor een beter slaapritme

Slaap je al een lange tijd niet zo goed, dan zal het even wat tijd kosten voordat je weer goed slaapt. Juist door een vast ritme aan te houden, vergroot je de kans op een betere nachtrust.

Tip 1 – Sta elke dag op dezelfde tijd op

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een onregelmatig slaappatroon hebben, minder goed slapen.

Begin dus bij het aanhouden van een vast ritme. Ga elke dag rond dezelfde tijd slapen en sta elke dag op dezelfde tijd op. Zo kan je lichaam wennen aan een vast ritme en zal je
merken dat je op de lange termijn sneller en beter slaapt.

Tip 2 – Hou je slaapritme bij

Wil je weten waarom je niet kan slapen? Een slaapdagboek kan je veel inzicht bieden. Houd o.a. bij wanneer je slaapt, hoe lang je slaapt, hoe vaak je wakker wordt en wat eventueel een effect op je slaap heeft gehad (beweging, koffie, blootstelling daglicht).

Na een tijdje heb je meer inzicht in je slaapritme en kan je wellicht zien wat je kan doen om dit te verbeteren.

Tip 3 – Verbeter je avondroutine

Ben je 2 tot 3 uur voordat je gaat slapen nog druk met allerlei andere zaken, dan bestaat de kans dat je moeilijker in slaapt komt.

Zorg ervoor dat je genoeg kan ontspannen voordat je gaat slapen. Lees een boek, neem een bad of douche of mediteer voordat je gaat slapen.

Slaaptips: wat je beter niet kan doen

Naast de bovenstaande slaaptips over wat je kan doen om beter te slapen, zijn er ook nog een aantal dingen die je beter kan vermijden:

● Blijf niet in bed liggen als de wekker is gegaan. Sta meteen op en probeer direct wat daglicht te krijgen. Zo weet je lichaam dat het tijd is om op te starten!
● Drink niet te veel alcohol. Ook alcohol kan een oorzaak zijn voor slaapproblemen.
● Vermijd middagdutjes van langer dan 20 minuten. Door overdag te slapen, bestaat de kans dat je ‘s avonds minder goed slaapt. Word je ‘s middags moe? Probeer jezelf af te leiden!
● Kijk niet te vaak op de klok. Lukt het niet om te slapen? Jezelf dwingen om te slapen kan het tegenovergestelde effect hebben. Probeer te ontspannen en denk er niet te veel over na dat je ‘moet’ slapen.
● Vermijd activiteiten voor het slapen gaan. Sport niet en eet geen zware maaltijden net voordat je gaat slapen. Ook blootstelling aan blauw licht (van bijvoorbeeld je TV of smartphone) kan je slaap negatief beïnvloeden.

Wat te doen tegen langdurige slaapproblemen?

Onze slaaptips kunnen je helpen om beter te slapen. Maar als je serieuze slaapproblemen hebt, raden wij je aan om een afspraak te maken met een slaapdeskundige.

Slaapproblemen wil je niet negeren. Ook jij verdient het om ‘s avonds lekker te slapen!