Rugklachten en Rugpijn

Rugklachten wel of niet door matras?

Iedereen kent het wel en heeft er wel eens last van rugklachten. Sommige rugklachten zijn tijdelijk, maar het komt ook voor dat rugklachten chronisch zijn. Er zijn verschillende klachten en aandoeningen welke zorgen voor een pijnlijke rug. Zitten u rugklachten nu in gewrichten, bekken, pezen of in de spieren, uw slaaphouding is in veel van deze klachten van groot belang. Wanneer uw wervelkolom in een ontspannen en natuurlijke houding staat en uw gewrichten bij de bekken ook ontspannen zijn kunnen de gewrichten en weefsels zich het beste herstellen. Wanneer u slaaphouding in een onnatuurlijke houding is, dan nemen de klachten juist toe. Een neutrale slaaphouding is essentieel om in de ochtend uitgerust en met minder pijn wakker te worden. Als u meer last heeft van een stijve of pijnlijke rug in de ochtend dan voor dat u naar bed ging is dit een zeer sterke aanwijzing dat uw slaaphouding niet geheel in orden is en er iets moet veranderen. De verandering kan bijvoorbeeld zijn dat u zichzelf moet dwingen een andere slaaphouding aan te wennen maar dit is echter een zeer moeilijk proces. Eigenlijk is in bijna alle gevallen het beste dat u laat uitzoeken welk matras in combinatie met welk hoofkussen u uw klachten het meeste kunt verminderen. Wanneer u in de ochtend altijd op u buik wakker wordt is dit in 99% van de gevallen te verhelpen met een andere hardheid van matras en een hoger hoofdkussen. Slapen op uw buik resulteert vaak in rugklachten onder in de rug. Wanneer de rugklachten meer in de boven rug zitten is het probleem weer vaker te vinden in de hoogte van uw hoofdkussen. Deze is dan vaak te laag waardoor u een onnatuurlijke houding aanneemt met uw nek. Ook zal er te veel druk worden uitgeoefend op de schouders vaardoor dit uit kan stralen naar nek en boven rug.

Komen mijn rugklachten door mijn matras?

Bijna iedereen heeft weleens rugklachten. Vaak zijn deze tijdelijke en verdwijnen ze na een tijdje. Sommige rugklachten daarentegen zijn chronisch en kunnen u belemmeren in het dagelijks leven zowel overdag als tijdens de slaap. Wanneer u tijdens of direct na het slapen pijn voelt, dan heeft uw klacht meestal betrekking op de schouders of lage rug. Uw huidige slaapsysteem biedt dan onvoldoende ondersteuning in de schouderzone of het rug- heupgedeelte. De ouderdom van het matras en bedbodem is meestal de oorzaak van dit probleem.

Houding en beweging bij rugklachten

Veel rugklachten ontstaan door een verkeerde houding of een verkeerde beweging. Tijdens de slaap neemt men al snel een verkeerde houding aan, waardoor de klachten, die tijdens de slaap eigenlijk verlicht zouden moeten worden, tijdens de nachtrust toenemen. Ook wanneer men in een goede houding (op de zij) ligt bij het inslapen, draait men tijdens het slapen vaak nog in een verkeerde houding. Een verkeerde (slaap)houding kan, op zowel korte als lange termijn, rugklachten veroorzaken of verergeren. Een goed matras ondersteund het lichaam op de juiste plaatsen en zorgt ervoor dat de wervelkolom in de correcte positie ligt, zodat deze minimaal wordt belast. Afhankelijk van de aard van de rugklachten kan beweging de klachten verminderen. Vooral bij mensen met een zittend beroep ontstaat rugpijn vaak door een verkeerde zithouding en het gebrek aan regelmatige beweging (veranderen van houding, kleine wandelingen tussen de werkzaamheden door). Doe bij het opstaan een paar lichte oefeningen om de rug soepeler te maken en let gedurende de dag op uw houding.

Verschillende soorten rugklachten

Omdat er verschillende soorten rugklachten bestaan en de klachten per aandoening kunnen verschillen, is er niet één geschikt matras bij rugpijn. Bij lage rugpijn, ook wel lumbago genoemd, biedt een traagschuim matras met een pocketvering of een koudschuim basis doorgaans een goede oplossing. Deze matrassen koppelen een hoog ligcomfort aan een correcte lichaamsondersteuning. Drukverlaging, ondersteuning en comfort zijn de belangrijkste eigenschappen waaraan een matras moet voldoen bij rugpijn.

Rugklachten verlichten of verminderen

Een goede slaaphouding werkt helend bij rug- en nekklachten. Een goede houding bereikt u door te slapen op een matras met goede ondersteuning en drukverdeling. Uw rugpijn en nekpijn worden op een goed matras gegarandeerd minder. De ondersteuning is optimaal bij een matras met meerdere comfortzones. Matrassen met een kern of afdeklaag van latex en traagschuim staan bekend om hun soepelheid en een optimale drukverlaging. Het gebruik van een bij u passend kussen, draagt bij aan het verminderen van rug- en nekpijn en dus aan een optimale nachtrust. Afhankelijk van uw lengte, gewicht en slaaphouding kiest u voor een bed, matras en kussen die aansluiten bij uw behoefte.

Rugklachten genezen met een goed matras

Sommige rugklachten zijn chronisch, anderen zijn tijdelijk. Of de rugpijn te genezen is, is afhankelijk van de aard van de klachten. Wel kunnen deze tips u hepen om uw rugpijn te verlichten of, bij tijdelijke rugpijn, helemaal van uw klachten af te komen. Koop een nieuw matras als u vermoedt dat uw matras de veroorzaker is van uw lage rugpijn. Zoek naar een comfortabele houding om te slapen. Uw rug dient tot rust te komen. Door slecht te slapen zullen de pijnklachten alleen maar toenemen. Let op dat u gebruik maakt van een dun kussen. Ga in ieder geval niet langer dan noodzakelijk in uw bed liggen. Tenzij uw fysiotherapeut of arts anders adviseert. Uit onderzoek blijkt dat een lang verblijf in uw bed schadelijk is voor uw herstel. Ga wandelen. Begin met kleine stukjes te lopen. De doorbloeding van uw rug heeft hier baat bij. Tevens voorkomt u hiermee dat u stijf wordt. Buk niet. Mocht u toch moeten bukken, zak dan zo diep mogelijk door uw knieën en houdt daarbij uw rug recht. Vermijd zitten. En als u toch moet gaan zitten, maak dan gebruik van een rechte stoel. Zorg ervoor dat deze stoel hard is zonder al te dikke kussens. Til niets. Zelfs lichte voorwerpen dient u links te laten liggen. Ga niet rechtop zitten in bed of bad. Vermijd autorijden. En als u toch moet autorijden, zet de stoel dan zo recht mogelijk en maak gebruik van een lendenondersteuning. Ga zo snel mogelijk weer aan de slag met uw dagelijkse werkzaamheden of bezigheden. Hoe langer u dit uitstelt, hoe moeilijker u weer op gang komt.

Wat is het beste matras bij rugklachten?

Een goed matras is cruciaal bij rugklachten. Een goed matras kan de pijn en klachten verlichten. Een slecht matras kan de pijn en klachten juist erger kan maken. Er bestaat geen ‘beste matras’ voor mensen met rugklachten, omdat de keuze voor een matras erg persoonlijk is. Het verstandig om bij het kopen van een nieuw matras na te gaan welke klachten u bij uw huidige bed en matras heeft. Komen de klachten van het matras of van de bedbodem (lattenbodem of boxspring)?