Goed hoofdkussen kiezen: tips van een slaapspecialist
Heeft u eindelijk een goed bed en de juiste matras, maar kunt u nog steeds niet van een goede nachtrust genieten? De kans is groot dat uw kussen de boosdoener is. Maar hoe vindt u tussen het grote aanbod kussens dan wel het juiste hoofdkussen? Als slaapspecialist hebben wij al veel verschillende klanten aan het juiste kussen geholpen. Daarom delen wij in deze blogpost onze beste tips en helpen wij u in een mum van tijd een goed hoofdkussen kiezen.
De voordelen van een goed kussen
Een goed hoofdkussen zorgt natuurlijk voor een goede nachtrust, maar daarnaast zijn er nog enkele voordelen:
- Minder rug-, schouder- en nekklachten, doordat nekspieren zich beter kunnen ontspannen.
- Minder last van hoofdpijn of snurken. Het juiste hoofdkussen kiezen, kan dit soort vervelende kwalen verminderen of zelfs laten verdwijnen.
- Sneller in slaap vallen. Ligt het kussen lekker en kunnen de spieren makkelijk ontspannen? Grote kans dat u sneller van een goede nachtrust kunt genieten.
Wat is een goed hoofdkussen?
Of een kussen ‘goed’ is, hangt niet alleen af van de eigenschappen van het kussen. Wat werkelijk het beste kussen is, verschilt namelijk per persoon.
Of een kussen voor u geschikt is, hangt af van:
- De kenmerken van uw matras. Slaapt u op een zacht matras, dan is een kussen minder noodzakelijk dan wanneer u slaapt op een hard matras. Ligt u op een hard matras, dan kunt u beter voor een dikker hoofdkussen kiezen.
- Uw gewicht. U zou er misschien niet meteen aan denken, maar over het algemeen geldt: hoe zwaarder de persoon, hoe steviger het kussen moet zijn.
- Hoeveel u zweet. Iedereen zweet, maar de één meer dan de ander. Mensen die ‘s nachts veel zweten kunnen een visco-elastisch kussen beter vermijden en voor een kussen van dons of natuurlatex gaan.
- Of u last heeft van nekklachten. Iemand met nekklachten heeft een steviger kussen nodig, bijvoorbeeld met nekrol of stevige rand.
- Uw slaaphouding. Welk kussen u het beste kunt nemen, hangt het meeste af van uw slaaphouding. Lees snel verder om erachter te komen welk kussen geschikt is voor uw slaaphouding!
Daarnaast is het ook nog handig als u het hoofdkussen kunt wassen. Uw hoofdkussen is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Na 3 tot 5 jaar is uw kussen wel aan vervanging toe, maar in de tussentijd is het fijn om een hoofdkussen regelmatig te kunnen wassen.
Welk kussen voor welke slaaphouding?
Het beste kussen is dus een kussen dat past bij uw slaaphouding. Bent u een rugslaper, zijslaper of juist een buikslaper? Ontdek snel welk hoofdkussen u het beste kunt kiezen!
Beste hoofdkussen voor rugslapers
Zo’n 40% van de mensen slaapt op de rug. Bent u ook een rugslaper? Dan is het belangrijk dat uw nek genoeg door het kussen wordt ondersteund. Biedt uw kussen niet genoeg ondersteuning, dan komt uw wervelkolom in een knik te liggen en dat wilt u met een goed kussen natuurlijk voorkomen.
Voor rugslapers raden wij aan:
- Het beste kunt u voor een flexibel hoofdkussen kiezen, bijvoorbeeld met een ingebouwde neksteun.
- Zorg ervoor dat het kussen uw hoofd op dezelfde hoogte als uw lichaam brengt.
- Slaapt u op een hard matras? Kies dan voor een stevig kussen!
Cassenz Sandown 30 Hoofdkussen
Vanaf € 75,00Goed hoofdkussen voor zijslapers
Meer dan 50% van de mensen behoort tot de zijslapers. De kans is dus bijzonder groot dat u ook tot deze groep behoort. Een goed kussen voor zijslapers zorgt ervoor dat de ruimte tussen de hals en de schouders zo veel mogelijk wordt opgevuld. Bij zijslapers ligt de grootste druk namelijk op de schouders.
Voor zijslapers raden wij aan:
- Zijslapers hebben over het algemeen een dikker en steviger kussen nodig. Zo wordt de nek tijdens het slapen beter ondersteund.
- Pas het kussen aan op uw matras. Hoe harder het matras, hoe steviger het kussen mag zijn.
- Kies voor een boxmodel kussen. Door de opstaande rand wordt uw nek op de juiste plek genoeg ondersteund.
Hoofdkussen voor buikslapers
Op de buik slapen is eigenlijk de minst gezonde slaaphouding. Om adem te kunnen halen, moet de buikslaper zijn hoofd naar de zijkant draaien, waardoor de nekspieren op spanning komen te staan. Behoort u toch tot de buikslapers? Zorg er dan voor dat uw nek zo min mogelijk in een onnatuurlijke houding ligt.
Voor buikslapers raden wij aan:
- Het beste kussen voor een buikslaper is een laag en soepel kussen.
- Slaapt u op een zacht matras? Dan heeft u meer baat bij een kussen dan wanneer u slaapt op een hard matras.
- Kies voor een 100% donskussen. Deze kussens zijn zacht én laag en daarom erg geschikt voor buikslapers.
Welk materiaal moet ik dan kiezen?
Qua materiaal zijn er ook nog eens veel verschillende mogelijkheden. Hieronder een overzicht, inclusief de verschillende kenmerken:
- Dons: een kussen gevuld met dons is heerlijk zacht en zeer geschikt voor mensen die ‘s nachts veel zweten.
- Katoen: een katoenen hoofdkussen is zeer geschikt voor de zomer. Katoen beschikt namelijk over vochtregulerende eigenschappen waardoor zweet goed kan worden afgevoerd.
- Synthetische materialen: een synthetische vulling is vaak gemaakt van kleine bolletjes, meestal polyester. Afhankelijk van de hoeveelheid vulling kan een synthetisch hoofdkussen hard of zacht zijn.
- Latex: kussens van latex zijn vormvast en bieden veel ondersteuning aan het hoofd en de nekwervels.
3 laatste tips voor het kiezen van een kussen
- Laat u adviseren. Heeft u geen idee welk kussen bij uw slaaphouding past of heeft u al jaren last van nekklachten? Laat u dan eens adviseren door een slaapspecialist.
- Test het kussen uit. Bij veel beddenspeciaalzaken kunt u het hoofdkussen een tijdje uitproberen. Zo kunt u kijken of het kussen niet alleen in de beddenspeciaalzaak lekker ligt, maar ook in uw eigen bed.
- Kies het kussen waar u het prettigst op ligt. Uiteindelijk bent u de persoon die op het kussen moet slapen. Kies dus alleen een kussen waar u comfortabel op ligt!
Bent u op zoek naar een goed hoofdkussen? Kom langs in onze winkel. Wij adviseren u graag!