Nachtrust en Gezondheid

Nachtrust en gezondheid

Op 15 maart vieren we Wereldslaapdag. Het is een feit dat goede gezondheid en nachtrust hand in hand gaan. Slapen is evenzeer een essentiële voedingsstof voor ons welzijn als voedsel, lucht of water. De hoeveelheid en de kwaliteit van onze nachtrust beïnvloed onze fysieke, mentale en emotionele staat van welzijn. Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk? Er zijn verschillende redenen. Een goede nachtrust kan uw concentratie en productiviteit verbeteren. Het verhoogt je immuunsysteem. Bepaalde hormonen die lichaamsfuncties reguleren, worden alleen geactiveerd tijdens het slapen. Bijvoorbeeld het hormoon voor eetlustbeheersing. Een goede diepe slaap geeft de hersenen rust en extra bloed stroomt naar de spieren. Hierdoor kunnen ze de volgende dag energie herstellen en bouwen. Een goede nachtrust reguleert ook emoties en zorgt ervoor dat je beter kunt genieten van je humeur als je wakker bent, waardoor het risico op depressie afneemt.

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?

In een commentaar op slaapkwaliteit zei Dr. Mohammed Azhar Kotwal, algemeen arts, Dokter Online: “Ik kom regelmatig mensen tegen die klagen over stress in het leven in combinatie met gebrek aan slaap! Het is belangrijk dat een volwassene gemiddeld een nachtrust van minstens 7 krijgt 9 uur per dag, niet alleen het aantal uren maar ook de kwaliteit van de slaap is belangrijk, en een goede nachtrust leidt tot een verjongde dag. “Het bedrijfsleven ziet er van buiten blits uit, maar ongeregelde levensstijl kan leiden tot onherstelbare schade aan de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat men het belang van een balans tussen werk en privé en de behoefte aan een goede nachtrust begrijpt.”

Slaapkwaliteit wordt bepaald door verschillende factoren, zoals:

Een slaaproutine onderhouden: zorg ervoor dat u doorgaans op vaste tijden naar bed gaat en wakker wordt. Dit helpt bij een beter en sneller metabolisme, een goede nachtrust en het effectief functioneren van uw lichaam en geest. Het lichaam heeft een interne klok, die van nature reageert op licht en dus gedurende 24 uur waakzaamheid en slaperigheid in het lichaam regelt. Dus, het is het beste om je lichaamsklok af te stemmen op de natuurlijke dag- en nachtcyclus. Creëer een slaapvriendelijke omgeving: zorg voor koele temperaturen, elimineer ruisafleiding door naar rustgevende geluiden te luisteren. Deze helpen om een goede nachtrust te veroorzaken. Lichte maaltijd: ’s Nachts is het metabolisme van het lichaam traag. Dientengevolge, zal het lichte maaltijd en minder wateropname stoelgang te vermijden dat ook uw slaap kan beïnvloeden. Ontkoppel alle elektronische apparaten (het belangrijkst): schakel uw mobiele telefoons en elektronische apparaten uit.